Historie

Op 24 september 1910 werd in het Zeeuwse dorp St. Annaland de latere oprichter van het familiebedrijf geboren, Witte van Moort. Als kleine jongen kwam het bijzondere ondernemerstalent van Witte al aan het licht. Nog voor zijn tiende levensjaar startte hij zijn eerste bedrijfje in het schuurtje van zijn opa. Op zijn achttiende nam de jonge Witte afscheid van Zeeland en vond zijn eerste baan als automonteur in Twente. In 1937 stapte hij in het huwelijksbootje met zijn jeugdliefde Frida en twee jaar later, op 24 mei 1939, werd zijn zoon Adriaan geboren.

In de jaren ’40 en ’50 wordt de basis gelegd voor het bedrijf Witte van Moort. Door het tekort aan fietsbanden komt de ondernemersgeest en de uitvinder in Witte naar boven en na vele experimenten in zijn schuur slaagt hij erin zijn eerste gevulkaniseerde band te realiseren. Kort daarna komt het ontstaan en de ontwikkeling van Metaalwarenindustrie Witte van Moort in een stroomversnelling, als Witte als bij toeval een kleine slingerpers aangeboden krijgt, waarmee hij metaalplaat kan vormpersen. Een grote investering in die tijd, maar zijn ondernemersgeest ziet onmiddellijk de vele mogelijkheden en binnen de kortste keren begint Witte met de productie van benzinetankjes voor bromfietsen, zijn eerste echte dieptrekproduct. Als Witte enkele maanden later zijn eerste grote opdracht binnenhaalt, verdwijnt het slingerpersje al snel uit de schuur en wordt een echte fabriekshal met een professioneel machinepark uit de grond gestampt.

Na in de jaren zestig uit te groeien tot een grote, succesvolle producent van bromfietsonderdelen, stagneert begin jaren zeventig de populariteit van de bromfiets en wordt het tijd voor nieuwe ideeën. Dat is ook de tijd dat Adri van Moort, de oudste zoon van Witte, tot mededirecteur wordt benoemd. Onder zijn leiding wordt de eigen gereedschapsmakerij opgezet, waar de basis wordt gelegd voor de kennis en know-how waarvan onze klanten nog dagelijks de vruchten plukken. Ook wint de LPG gastank snel aan populariteit en wordt het eerste ERP-systeem bij Witte van Moort geïntroduceerd.

In de jaren die volgen groeit Witte van Moort onder de bezielende leiding van vader en zoon al snel uit tot toonaangevende producent en specialist in het dieptrekken van plaatwerk, niet in de laatste plaats omdat zij het belang van de computer al snel goed inschatten. Vernieuwend als zij zijn, installeert Witte van Moort dan ook als één van de eerste bedrijven in Nederland in de jaren ’80 een 2D laser en een lasrobot. Echt succesvol zijn zij in deze periode vooral met de verkoop van LPG tanks. In 1991 worden ook de kwaliteitsambities van het bedrijf zichtbaar, als zij de ISO 9001 certificering behaalt. De digitalisering van het productieproces zet door. Zo worden 3D CAD tekensystemen geïntroduceerd en wordt, wederom als één van de eerste in Nederland, een 3D laser geïnstalleerd. In de jaren ’90 groeit de export gestaag en mag Witte van Moort zich met recht internationale aanbieder van hoogwaardig plaatwerk noemen.

De 21e eeuw kent voor Witte van Moort al snel een hoogtepunt met de installatie van de grootste pers in ons machinepark, een 1500 tons dubbelwerkende hydraulische dieptrekpers. Het productieapparaat wordt verder geautomatiseerd en de logistieke systemen en processen verder geoptimaliseerd. Zo worden 2D lasers gekoppeld aan automatische platenmagazijnen. In 2007 draagt Adriaan het stokje over aan zijn zoon en de huidige directeur van het bedrijf, Wido van Moort. Onder zijn leiding specialiseert Witte van Moort zich steeds verder richting grote en complexe dieptrekproducten en lassamenstellingen, het hart van het huidige bedrijf.